Impulsa el creixement de la teva start-up: Per què una auditoria d’una start-up és essencial des del principi?

12 març 2024 · Vir Audit

Iniciar el projecte d'una start-up és emocionant i desafiant a parts iguals i els fundadors de start-ups han d'atendre moltes tasques per tal d'impulsar el projecte.

Tanmateix, són molts els factors que cal tenir en compte perquè les start-up tinguin la possibilitat d’esdevenir en un projecte consolidat. La clau de l’èxit del projecte, acostuma a ser a la figura dels emprenedors, que dirigeixen el desenvolupament global del projecte, lideren el seu equip, negocien amb els inversors, busquen nous clients i mercats…però normalment l’auditoria no forma part de les seves prioritats.

Si actualment estàs impulsant una start-up, a continuació t’expliquem perquè una auditoria és essencial des del principi i com aquesta pot repercutir en l’èxit a llarg termini del projecte.

1. Informació financera sense errors

La comptabilitat a vegades no es una de les principals prioritats de l’emprenedor en els primers anys de l’entitat i habitualment la seva gestió es externalitzada i en moltes ocasions amb responsables sense coneixements d’aquells aspectes més habitualment recurrents d’una Startup, fet que fa que ens trobem que les operacions comptables i mercantils no sempre estan ben documentades ni comptabilitzades, ni les especificitats normatives adequadament analitzades i avaluades, ni els diferents criteris i requeriments comptables adequadament aplicats.

2. Claredat financera des del primer dia

Mantenir registres financers precisos des dels primers moments és crucial per a la comprensió de la salut financera d’una start-up. Una auditoria no només ajuda a identificar possibles errors o inconsistències en els registres, sinó que també proporcionar una visió clara dels resultats, dels fluxos d’efectiu, dels actius i passius i de les necessitats financeres des del principi. Aquesta claredat financera permet als empresaris prendre decisions més informades i estratègiques a mesura que la empresa evoluciona.

3. Detecta i corregeix problemes amb antelació

Detectar i corregir problemes és clau en el procés d’auditoria. Aquesta no es limita únicament a la verificació de números, sinó que també implica revisar els processos interns i controls financers de la start-up. En sotmetre les operacions a un escrutini detallat des del principi, es té l’oportunitat d’identificar i solucionar qualsevol problema potencial abans que es converteixi en una crisi. Aquest enfocament ajuda a establir una base sòlida per al creixement futur i a evitar problemes més endavant.

4. Compliance regulatori i legal

El compliance regulatori i legal és essencial per a les start-ups, ja que estan subjectes a diverses regulacions fiscals i legals. Una auditoria és una eina valuosa que ajuda a garantir que la start-up estigui al dia amb totes les seves obligacions comptables, fiscals i legals, evitant així multes i sancions costoses en el futur.

5. Prepara la teva start-up per al creixement

Les start-ups busquen un creixement ràpid, però aconseguir-ho pot ser dificultós si els sistemes i processos no estan preparats per escalar. Una auditoria ajuda a identificar àrees on els sistemes comptables i financers poden necessitar millores per adaptar-se al creixement futur de la start-up. Això permet planificar amb previsió i garantir que l’empresa estigui preparada per aprofitar al màxim les oportunitats de creixement.

6. Confiança per a inversors i stakeholders

Quan se sotmeten les operacions d’una start-up a una auditoria s’està demostrant un compromís amb la transparència i la integritat financera i millora la imatge davant dels socis de l’entitat, i també millora la imatge davant de proveïdors, entitats financeres, etc.

7. Accés al finançament extern

Una auditoria dels comptes anuals millora les possibilitats d’obtenir inversió i préstecs en demostrar transparència i fiabilitat en la gestió financera de l’empresa. la qual cosa pot ser crucial per a assegurar finançament addicional a futur.

8. Compliment amb el pacte de socis

Es habitual que els inversors d’una start-up els hi exigeixin que presentin informació financera auditada, encara que legalment no hi estiguin obligades, per no complir els límits establerts legalment.

9. Suport per a Due Dilligence

Facilita el procés de revisió i avaluació de l’empresa per part de possibles compradors, inversors o socis estratègics, cosa que pot agilitzar futures transaccions o aliances.

Conclusió

Encara que en les fases inicials d’una start-up el control de costos és fonamental, auditar els comptes anuals és una excel·lent decisió que poden prendre els emprenedors e inversors, i per tant, encara que no sigui obligatori, sotmetre les start-ups a auditoria financera és un mecanisme que incentiva la professionalització d’aquestes entitats i que dota els inversors d’una font d’informació addicional per prendre les seves decisions i redueix els riscos de l’inversor i també de l’emprenedor.

Vir Audit, líders en auditories d’start-ups

A Vir Audit coneixem perfectament tota la problemàtica de les start-ups, la seva idiosincràsia i aspectes particulars i estem especialitzats en identificar els principals problemes comptables i financers.

El servei d’auditoria de start-ups que oferim a Vir Audit, no només l’enfoquem com una tasca administrativa més; sinó com una eina poderosa per impulsar el creixement i l’èxit de les start-ups des del principi. Som la firma nº1 en auditories de start-ups i com a firma líder en aquesta tipologia d’auditories, busquem establir una base sòlida i de confiança útil per al creixement dels nostres clients. 

Com a firma d’auditoria líder en aquest sector, el nostre equip compta amb un ampli background i alta especialització en TIC i Biotec, ajudant a aquesta tipologia d’empreses en tasques com l’activació de despeses I+D, el registre comptable de subvencions, stock-options, entre d’altres.